A może by tak zastanowić się czy jemy dobrze?
Czy spożywamy wystarczającą ilość witamin a nasze posiłki są bogate w wartości odżywcze?
….
A dlaczego?
Bo prawidłowo zbilansowana dieta, dostarczająca makro i mikroskładników w odpowiedniej ilości w stosunku do zapotrzebowania, pozwala na zachowanie odpowiedniej masy ciała i zapobiega występowaniu chorób dieto-zależnych, zarówno u dzieci, dorosłych, jak i osób w podeszłym wieku.
Czy wiesz, że błonnik, tak potrzebny w diecie powoduje większą przyswajalność jednych mikroelementów a niektóre są wydalane wraz z włóknami błonnika z organizmu ? Więc jeśli chorujesz na osteoporozę powinieneś go ograniczyć, żeby nie pozbywać się wapnia z organizmu. A przy niedokrwistości dbać o odpowiednią podaż witaminy C, która ułatwia wchłanianie żelaza.
Konsultacja u dietetyka ds. Chorób Wewnętrznych i Metabolicznych pozwoli Ci stwierdzić czy przy konkretnych schorzeniach lub chorobach przewlekłych spożywasz wystarczającą ilość mikroelementów i czy innymi składnikami swojej diety podnosisz ich przyswajalność lub wprost przeciwnie?